مقدمه – محمد نوری، خواننده و مدرس موسیقی ایران
نوری در اول دی ماه ۱۳۰۸ در تهران زاده شد و در جوانی آواز را نزد خانم اولین باغچهبان و تئوری موسیقی را نزد سیروس شهردار و فریدون فرزانه، اساتید هنرستان عالی موسیقی، فراگرفت. وی شیوهٔ آواز خود را متأثر از بافت و غنای زخمهایِ اساتیدی چون حسین اصلانی، ناصر حسینی، و محمد سریر میداند.
دههٔ بیست، دوران آغاز نوعی تفكر در شعر و موسیقی آوازی درمیان مردم ایران، بهویژه نسل جوان بود كه بخشی را میتوان متأثر از نشر و پخش وسیعتر موسیقی علمی و آثار فولكلور كشورهای مختلف جهان ازطریق رادیو و صفحات گرامافون دانست. «محمد نوری» در همین سالها – سنین نوجوانی – با خواندن اشعار نوینی كه برروی نغمههای روز مغربزمین و برخی قطعات كلاسیكِ آوازی سروده شدهبود، كار خوانندگی را آغاز كرد.
محمد نوری طی سالهای بعد، با تكیه بر تحصیلات هنرستانی و دانشگاهی خود، توانست هویت مستقلی به این اندیشه و گرایش ببخشد و با اجرای آثار اساتیدی كه قبلاً ذكر آنان رفت، فضای متفكرانهای به گونهٔ آوازیِ خویش دهد. محمد نوری طی پنج دهه بیش از سیصد قطعهٔ آوازی اجرا كرد. او همچنین به تقریر و ترجمهٔ مقالات و سرودن اشعاری برای ترانه نیز پرداخت. محمد نوری در سال های پایانی عمر چند اجرا به نفع بیماران خاص داشت. وی ترانههای زیادی با تم میهنی چون «جان مریم»، «شالیزار»، «واسونك»، «جمعه بازار»، «ایران» را اجرا كردهاست.
- نام شناسنامهای: محمد هدایت نوری
- رشت، ایران
- سازهای اصلی: پیانو
- نوع صوت بِیس
- جایزه(ها) جایزه خورشید طلایی (۱۳۷۸) چهرهٔ ماندگار (۱۳۸۵)
بیوگرافی محمد نوری
زنده یاد محمد نوری با نام اصلی محمد راهنمایی نوری متولد ۱ دی ۱۳۰۸ در رشت است. وی از خوانندگان مطرح و مدرس آواز موسیقی ایرانی بود. ساز اصلی او پیانو و جنس صدا و محدوده صوتی صدایش در محدوده باس بود.
محمد نوری از جمله محبوب ترین خوانندگان و موسیقیدانان ایرانی به شمار می آید که طرفداران موسیقی او را با آهنگ «جان مریم» و «ایران ایران» به یاد می آورند. نوری علاوه بر مدارج مهم هنری و آکادمیک در ۱۳۸۵ خورشیدی به عنوان چهره ماندگار موسیقی انتخاب و معرفی شد.
شروع فعالیت محمد نوری در نوجوانی
محمد نوری در دهه ۱۳۲۰ و در دوران نوجوانی با خواندن اشعار نوینی که بر روی نغمه های روز کشورهای غربی و برخی قطعات کلاسیکِ آوازی سروده شده بود ، کار خوانندگی را آغاز کرد. ناصر حسینی ، افسر موسیقیدان ارتش ایران از مشوقان محمد نوری بوده است.
محمد نوری دوران دبیرستان خود را در مدرسه فیروز بهرام بود. وی در کنار رشته ادبیات زبان انگلیسی و رشته نمایش، به فراگیری آواز ایرانی نزد اسماعیل مهرتاش مشغول شد. پس از آن تئوری موسیقی، سلفژ و نوازندگی پیانو را نزد استادان هنرستان عالی موسیقی سیروس شهردار و فریدون فرزانه و مصطفی کمال پورتراب فرا گرفت.
سپس نزد اولین باغچه بان و فاخره صبا آواز کلاسیک را آموخت و در آواز خود از استادانی مانند حسین اصلانی، ناصر حسینی تاثیر گرفت و رفته رفته توانست سبک منحصر به فرد خود را ارائه دهد؛ شیوه ای که به سختی می توان آن را در زیر شاخه ای از شاخه هایی، چون پاپ، کلاسیک و … گنجاند. نوری شیوهٔ آواز خود را متأثر از بافت و غنای زخمه ایِ اساتیدی چون حسین اصلانی، ناصر حسینی، و محمد سریر می داند.
اساتید محمد نوری
نوری در کنار تحصیل در رشته ادبیات زبان انگلیسی و رشته نمایش ، آواز ایرانی را نزد اسماعیل مهرتاش آموخت. پس از آن نزد استادان هنرستان عالی موسیقی ، سیروس شهردار و فریدون فرزانه و مصطفی کمال پورتراب رفت و از آن ها تئوری موسیقی ، سلفژ و نوازندگی پیانو را فراگرفت. آواز کلاسیک را نزد اولین باغچه بان و فاخره صبا آموخته و شیوه آوازی خود را با تأثیر از استادانی چون حسین اصلانی و ناصر حسینی پیدا کرد و رفته رفته به شیوه منحصر به فرد خود دست یافت.
وضعیت ازدواج و همسر محمد نوری
محمد نوری ازدواج کرده بود و با همسرش در در کوچه هجرتی در خیابان نظام الملک زندگی می کرد. از همسر و فرزندان محمد نوری اطلاعات دقیق تری در دست نیست
فعالیت های پس از سال 1357
او پس از انقلاب ایران و پس از مدتی سکوت، فعالیت هنری خود را با آلبوم در شب سرد زمستانی همراه با فریبرز لاچینی و احمدرضا احمدی در سال ۱۳۶۸ از سر گرفت و این همکاری بعدها با آلبوم آوازهای سرزمین خورشید ادامه یافت.
محمد نوری طی سال های بعد، با تکیه بر تحصیلات هنرستانی و دانشگاهی خود، توانست هویت مستقلی به این اندیشه و گرایش ببخشد و با اجرای آثار اساتیدی که قبلاً ذکر آنان رفت، فضای متفکرانه ای به گونهٔ آوازیِ خویش دهد. محمد نوری طی پنج دهه بیش از سیصد قطعهٔ آوازی اجرا کرد.
او همچنین به تقریر و ترجمهٔ مقالات و سرودن اشعاری برای ترانه نیز پرداخت. محمد نوری در سال های پایانی عمر چند اجرا به نفع بیماران خاص داشت. وی ترانه های زیادی با تم میهنی چون «جان مریم»، «شالیزار»، «واسونک»، «جمعه بازار»، «ایران» را اجرا کرده است.
وضعیت ازدواج و همسر محمد نوری
محمد نوری ازدواج کرده بود و با همسرش در در کوچه هجرتی در خیابان نظام الملک زندگی می کرد. از همسر و فرزندان محمد نوری اطلاعات دقیق تری در دست نیست
فهرست آلبوم های محمد نوری
یکی از مهمترین و معروف ترین ترانه های محمد نوری، جان مریم نام دارد که آهنگ زیبای آن از ساخته های خود نوری است و از آلبوم جان مریم می باشد در زیر به فهرست آلبوم های او اشاره شده است:
آلبوم جان مریم محمد نوری
جان مریم نام یک آلبوم موسیقی اثر محمد نوری، هنرمند ایرانی است که در سبک پاپ تهیه شده و دارای 13آهنگ است.
۱. جان مریم ۲. آرزوها ۳. نسترن ۴. عروسی ۵. یاد اون روزها بخیر ۶. پس از انتظار ۷. لالایی ۸. یک شب خوش ۹. بیا بار سفر بندیم ۱۰. تصویر تو ۱۱. مبارک باد ۱۲. تا تو بودی ۱۳. ای وطن
آلبوم در شب سرد زمستانی محمد نوری
در شب سرد زمستانی یکی از آلبوم های محمد نوری است که در سبک پاپ در زمستان ۱۳۶۸ تهیه شده و دارای ۱۲ آهنگ است. این آلبوم که شامل دکلمه اشعار نیما یوشیج با صدای احمدرضا احمدی است، اولین آلبوم محمد نوری پس از انقلاب محسوب می شود.
(دکلمه: احمدرضا احمدی؛ آهنگساز: فریبرز لاچینی، شعر: نیمایوشیج)
۱. در شب سرد زمستانی ۲. داستان زندگی من ۳. قو ۴. بر سر قایقش ۵. تو را من چشم درراه ام ۶. از دور ۷. داستانی نه تازه ۸. هنگام که گریه می دهد ساز ۹. ری را ۱۰. پدرم ۱۱. خانه ام ابری ست ۱۲. اجاق سرد
آوازهای سرزمین خورشید محمد نوری
آوازهای سرزمین خورشید نام یک آلبوم موسیقی اثر محمد نوری، هنرمند ایرانی است که در سبک پاپ تهیه شده و دارای ۱۰ آهنگ است. بیشتر ترانه های این آلبوم محلی بوده و آهنگ قطعه ی «لالایی» از ناصر حسینی است. تنظیم و اجرای کل آلبوم توسط فریبرز لاچینی انجام گرفته است. این آلبوم در زمستان ۱۳۷۰ توسط کانون فرهنگی هنری نی داوود منتشر شد.
۱. چوپان ۲. تو بیو ۳. سرزمین خورشید ۴. ای دیار خوب من ۵. مارال ۶. شالیزار ۷. ای وطن ۸. بخفته دل ۹. نُشو نُشو ۱۰. گیلان جان ۱۱. لالایی
آلبوم دلاویزترین محمد نوری
دلاویزترین نام یک آلبوم موسیقی به آهنگسازی محمد سریر و خوانندگی محمد نوری، که در سبک پاپ تهیه شده و دارای ۹ آهنگ است. شاعر قطعه «ایران ایران» تورج نگهبان و شاعر قطعه «دلاویزترین» فریدون مشیری است.
۱. ایران ایران ۲. دلاویزترین ۳. با نام تو ۴. قایقی باید ساخت ۵. دوران عاشق ها ۶. کوچ ۷. غم بیهودگی ها ۸. بی تو ۹. تولدت مبارک
درگذشت محمد نوری
محمد نوری پس از سال ها مبارزه با بیماری سرطان و وخامت وضعیت جسمانی در شامگاه ۹ مرداد ۱۳۸۹ در بیمارستان جم در تهران درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
Professor Siavosh Kaviani was born in 1961 in Tehran. He had a professorship. He holds a Ph.D. in Software Engineering from the QL University of Software Development Methodology and an honorary Ph.D. from the University of Chelsea.
-
siavosh kavianihttps://ksra.eu/author/ksadmin/
-
siavosh kavianihttps://ksra.eu/author/ksadmin/
-
siavosh kavianihttps://ksra.eu/author/ksadmin/
-
siavosh kavianihttps://ksra.eu/author/ksadmin/